Народно читалище „Пейо Яворов-1920” отпразнува своя 95-ти рожден ден
18 ноември, 2015 г. Тържествена атмосфера, усмивки, емоции в читалищния салон… Поводът е официалният концерт, по случай 95 години от основаването на най-старото културно-просветно средище в район „Слатина” – Народно читалище „Пейо К. Яворов”. Тържествения концерт беше открит с приветствие от г-жа Татяна Симеонова – председател на читалището. Тя благодари на всички, които работят с устрем, желание и любов за развитието на читалището. Специален и скъп гост на празника беше г-жа Дени Евстатиева, член на Върховния читалищен съвет на Съюза на народните читалища и секретар на Народно читалище „Аура-1929”.

От името на Съюза на народните читалища, г-жа Евстатиева връчи грамоти и значки за активна дейност на педагозите Маргарита Горанова, Силвия Гълъбова, Мая Денкова, Мадлена Стефанова, Васил Василев, читалищните дейци Елена Шойлева, Кина Иванова, Нели Сеизова, Румяна Друмева и др. Специална изненада и признание за дългогодишната народополезна дейност на читалище „Пейо К. Яворов-1920” бе връчената от г-жа Евстатиева, Грамота за принос към народното читалищно дело по повод 95-годишния юбилей и Медал от Съюза на народните читалища.
Поздравителни адреси бяха получени от г-н Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища, г-жа Наталия Стоянова – кмет на район „Слатина” и приятелските и партньорски читалища „Аура-1929”, „Христо Смирненски-1945” и „Райко Алексиев-1947”.
От името на читалището с плакети и медали бяха наградени изявени читалищни дейци: Василка Никифорова, Ана Шомова, Никола Статков, Георги Чолаков, Гинка Кръстева и др., самодейците от Фолклорна формация „Песен жива” и Мандолинния квартет и други читалищни активисти.
В тържествената програма участваха Мандолинния квартет с художествен ръководител Крум Хубенов, Фолклорна формация „Песен жива” с художествен ръководител Маргарита Горанова, Яна Пенчева (пиано) с педагог Силвия Гълъбова и възпитаниците на вокалния педагог Маргарита Горанова – Теменужка Вълкова, Виктория Добрева и Габриела Новоусенлиева (изпълнения на народни и поп песни).
Читалището е притегателен център за изява и развитие на таланти от всички възрасти. Под един покрив се смесват магията на мандолининя състав, пианото, китарата, пеенето, рисуването и какво ли още не. В миналото под стряхата на читалището своята дейност са развивали Мандолинен оркестър, Естраден и театрален състав, Група за художествено слово, Вокална битова група, Фолклорен танцов ансамбъл и много други.

Народно читалище „Пейо Яворов-1920” отпразнува своя 95-ти рожден ден

Читалища | 0 коментара