В деня на „Свети Дух”, на 28 май, с тържествен концерт в парк „Гео Милев”, район „Слатина” отбеляза своя празник. По стара традиция, празничният ден на един от големите столични райони се чества в понеделника след петдесетия ден на Възкресение Христово, когато, според религиозните вярвания, Духът Свети слязъл над Апостолите и ги обдарил с най-благодатните дарове.
Точно на този светъл ден, парк „Гео Милев ” се оказа мястото с най-висок импулс на настроение, където множество слатинци се поздравиха за празника и си отправиха пожелания за здраве, мир и дълголетие.

Официално началото бе поставено от кмета на район „Слатина”, Наталия Стоянова, която поздрави всички присъстващи. „Скъпи жители на район „Слатина”, днешният ден ни дава повод да изречем множество благопожелания, но силата на Свети Дух е именно в поразяващата добрина. Затова нека бъдем малко по-добри, защото добротата е най-голямата ценност, която обединява хората. А заедно и със задружни усилия показахме, че можем да превърнем нашия район в приятно място за живеене, както за нас самите, така и за бъдещите поколения.” – приветства Наталия Стоянова присъстващите слатинци.
Концертната част на празника бе открита с изпращане в пространството на множество бели балони, олицетворяващи белите гълъби, които символ на деня на Свети Дух.
Танцьорите и певците от Masters of the Dance, с режисьор Красимир Димитров, създадоха истинско празнично настроение, като изпълниха парка с красива народна фолклорна музика. Освен песните на певеца Христо Косашки, които приповдигнаха емоционалния заряд, съставът пресъздаде различни български обичаи под съпровода на фолклорни и модерни техно музикални ритми. Истинско въодушевление създадоха и поредицата от танци с български трибагреници, които подтикнаха събралите се граждани да се хванат на традиционно българско хоро.

Свети Дух – празник на район „Слатина”

Последни новини | 0 коментара