Свети Дух – празник на район „Слатина”

В деня след 50 ден на Възкресение Христово, когато православната църква отбелязва Свети Дух, район „Слатина” чества и своя районен празник. Празничният ден, който тази година е на 17 юни бе съпроводен от различни дейности и събития. Началото се постави  в двора на храм „Света Троица”, чието име е пряко свързано с християнския празника. На присъстващите миряни в църквата беше раздаден курбан за здраве от районната администрация.

Освен честванията в деня на Свети Дух на територията на район „Слатина” бе открит и нов храм-параклис „Свети Фанурий”, който се намира в кв. „Христо Ботев”.

Кулминацията на празника дойде надвечер с официална програма в парк „Гео Милев”, където множество жители на района си отправиха благопожелания за благоденствие и просперитет.

Лично кметът на СО-район „Слатина”, Наталия Стоянова, още в началото на празничното мероприятие поздрави слатинци, отправяйки послание за толерантност и уважение.

„Мъдростта и добротата са най-големите дарове, които съхраняват човека и са в основаната на неговото благоденствие. Именно тези благодатни дарове Свети Дух дарява на апостолите. Затова нека с мъдрост, уважение и толерантно отношение заедно да продължим да съграждаме и преобразяваме нашия район „Слатина”. Честит празник!” – заяви Наталия Стоянова.

Празничното настроение завладя всички присъстващи граждани в парк „Гео Милев”. Официалната програма на събитието предложи богато разнообразие за всички възрасти. Вокално-театрална формация „Врабчета” постави началото с част от любимите песни на тинейджърите. След тях Роберта балет пренесе слатинци в света на изяществото и красивото, пресъздавайки с танцовите си движения различни етюди. Празникът продължи с певеца Илия Луков, който със своя глас и любимите на редица поколения фоклорни песни бяха причината за извиването на кръшни български хора. Краят на събитието бе белязано с феноменално огнено-лазерно танцово шоу от формацията „Майсторите на танца” съпроводено с техно-фоклорните изпълнения на младата певица Диа.

Свети Дух – празник на район „Слатина”

Последни новини |