На 05 февруари 2020 г. почитателите на виното и любовта се събраха на весел празник в НЧ „Паисий Хилендарски 2007“ и отбелязаха Св. Трифон Зарезан. Нито обилният сняг, нито силният вятър можаха да принудят членовете и гостите на народно читалище „Паисий Хилендарски 2007“ да пропуснат празника на лозаря и винаря Св. Трифон Зарезан. Традиционно празникът е един от най-веселите и любимите за народното читалище. В НЧ „П. Хилендарски 2007“ са почитатели на фолклорните традиции и всяка година с радост повтарят старинните обряди, съхранили се от незапомнени времена.

Св. Трифон Зарезан е първият пролетен празник. С много настроение празничното мероприятие започна със  зарязване на лозови пръчки, преливайки ги с вино и наричания за берекет и благоденствие. Домакините бяха подредили богата трапеза, донесена от дома. Всеки бе донесъл съдове с вино, в които пуснаха от лозовите пръчки.

В щедрото разливане на вино, както и използването на лозови клонки, е останало ехо от фестивалите на древните траки в чест на Дионис, богът на винопроизводството.

Въпреки че всяка година празникът се радва на голямо внимание и се празнува весело, малко хора знаят историята на неговото възникване. Затова събитието продължи с беседа за историята на Св. Трифон.

Гости на читалището по повод един от най-обичаните празници бяха представители на районната администрация „Слатина“ и Янаки Янакиев от управителния съвет НК „Гунди“.

НЧ „Паисий Хилендарски 2007“ съвместно със СО-район „Слатина“ отбелязаха Св. Трифон Зарезан

Последни новини |