ЗАПОЧНА РЕМОНТЪТ НА СТАРИНЕН ХРАМ „СВ. ВМЧК. МИНА“ В СТОЛИЧНИЯ РАЙОН „СЛАТИНА“

В деня на християнския празник Благовещение, 25.03.2024 г.,  в район „Слатина“ се даде началото на ремонтните дейности по сградата на старинен храм „Св. Вмчк. Мина“ – Слатина.

По време на събитието тържествен водосвет отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. Сред официалните гости бяха зам.-кметът на Столична община в направление „Обществено строителство“ Иван Матов, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, кметът на район „Слатина“ Георги Илиев, както и представители на Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство и Дирекция за национален строителен контрол.

Предвижда се цялостна подмяна на покривната конструкция и покритието ѝ, и изграждане на нова камбанария. Подмяна на електрическата инсталация и водосточните тръби, както и поставяне на климатици за отопление. Ще се укрепят конструкцията и частично основите. Мазилките, запазените орнаменти от епохата и всички артефакти ще се почистят, изкърпят и обновят. Ще се поставят нови, трайни подови настилки в помещенията, нова мебелировка, включително система за отвеждане на дима от свещите. Ще се осигурят видеонаблюдение и алармена система.

Предвижда се облагородяване на цялото дворно пространство, включително нови настилки, стълби, алеи, осветителни тела, нова външна подемна платформа за достъп на хора в неравностойно положение, разположена успоредно до външните стълби и нова ограда. Зелените площи ще се почистят и обогатят.  В двора се предвижда да се изгради нова малка обслужваща сграда със склад и тоалетни за посетители. Ремонтът  стартира в резултат на  проведената през миналата година благотворителна дарителска кампания в подкрепа на храма. Тя се реализира по съвместна инициатива на настоятелството на църквата, кмета на района Георги Илиев, председателя на Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ д-р София Ангелова и председателя на Сдружение „За Слатина“ Любен Вуков. В нея се включиха редица граждани и партньори, които припознаха каузата за възстановяването на един от най-старите ни храмове.

 „За мен тази инициатива не е  просто обществена кауза. Тя е моя лична битка, като жител и като кмет на района. Храмът е централно и ценно за общността ни място, което ние сме длъжни да съхраним на всяка цена. Благодарен съм на отец Андон, настоятеля на храма,  който направи всичко възможно да намери нужната  подкрепа  и благодаря на хората, които доказаха, че заедно можем да постигнем всичко. Благодаря на Сдружение за Слатина, които помагат и поддържат храма  вече много години, както и на д-р София Ангелова, с която а реализирахме миналогодишна благотворителна кампания. Благодаря на проф. Цоло Вутов, който в крайна сметка направи така, че всички тези усилия да си струват.  Благодарен съм  и на всеки един човек, подпомогнал тази кауза до момента“, каза кметът на район „Слатина“ Георги Илиев. Той допълни, чепродължават да се набират средства и да се търсят партньори, които да се включат в по-нататъшните ремонтни и обновителни дейности.

Стойността на проекта, по предварителната оценка, възлиза на над 1 200 000 лв. без ДДС, които вече са осигурени изцяло от дарения.

Най-големият дарител е проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на „Геотехмин“ ООД, като тези  средства се осигуряват  по  благотворителната програма „Българските добродетели“ с участието на „Геотехмин“ ООД, „Геострой“ АД и „Геотрейдинг“ АД.

Според инженерите и строителните експерти, ангажирани с изпълнението, е много вероятно нужната сума за пълното възстановяване да продължи да нараства, тъй като сградата   е много стара и те първа предстои да се остойностят всички дейности, които не е било възможно да се планират преди началото на ремонта. 

 

За информация:

Емилия Донкова

„Връзки с обществеността“,

Столична община, район „Слатина“

Тел:+359 877 104 777

e-mail:pr@so-slatina.org

ЗАПОЧНА РЕМОНТЪТ НА СТАРИНЕН ХРАМ „СВ. ВМЧК. МИНА“ В СТОЛИЧНИЯ РАЙОН „СЛАТИНА“

Последни новини, Съобщения |