НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ-1999 г.“, СОФИЯ
СО – РАЙОН „СЛАТИНА, КВ. „ГЕО МИЛЕВ“, УЛ. „КАЛИНА МАЛИНА“ № 6

Председател на НЧ „Свети Георги Победоносец-1999“
ДАНИЕЛА ХРИСТОВА
GSM: 0882 404 537

Секретар
ДАНИЕЛА НИКОЛОВА
GSM: 0882 404 535

e-mail: svgp1999@abv.bg

http://www.pobedonosec.eu/

НЧ „Свети Георги Победоносец-1999 г.” е регистрирано през есента на 1999 г., за да задоволява духовните, културните, просветните, творчески и информационни потребности на обществото. Основните му функции са да пази обичаите и традициите на българския народ; да развива и обогатява културния живот, знанията на младите хора и приобщаваното им към исконните ценности, постиженията на науката, изкуството и културата. С тази дейност възпитава и утвърждава национално самосъзнание, спомага за разкриване на творческите възможности и таланти. Събира, съхранява и разпространява знания за българската традиционна култура, история, етнография и фолклор. Създава условия за участието на младите хора в културно-просветни и творчески прояви у нас и в чужбина. Развива и утвърждава духовни ценности в гражданското общество. Подпомага социалната интеграция и личностната реализация.
В читалището осъществяват дейност колективите:

 • формация „Бисера”, вокална група „Зорница”, Детски фолклорен състав, инструментален състав „Гергьовден” и мъжка фолклорна формация с основен фолклорен репертоар. 

Към музикалната школа на НЧ „Св. Георги Победоносец-1999 г.” успешно се развиват класовете по класическа китара и пиано, а към школата са добавени курсове по солфеж, елементарна теория на музиката, акордеон, флейта и цигулка. Обучаващите се имат възможност да се развиват в избраното от тях направление при млади, висококвалифицирани преподаватели, както и да изявяват своите умения на открити уроци, продукции и концерти организирани от читалището.
Колективите имат множество самостоятелни концерти, фестивални и съвместни участия в културни събития в страната и в чужбина:

 • XII международен фолклорен фестивал в град Sindirgi/Турция (2010 г.),
 • XXX фолклорен фестивал в гр. Pyrzyckie/Полша (2009 г.),
 • XX фестивала в гр. Radauti – РепубликаРумъния (2011 г.),
 • Международен фолклорен фестивал „Денови на Дебарца”гр. Охрид – Македония (2014 г.),
 • фестивал за изворен фолклор в гр. Прилеп, Македония (2015 г.),
 • фестивал „Белмужиада” гр. Свърлиг, Сърбия (2016 г.)
 • многократно на фестивали в гр. Кюстендил, В. Търново, гр. Банско, Благоевград, Копривщица, Костинброд, Хасково, Драгоман, Столетово, Рибарица, Берковица, Казичене, Панчарево, Лозени др.,

Носители са на призовите места в категориите, в които се явяват.

 • Участвали са два пъти в зала 1 на НДК на концертите организирани от Съюза на народните читалища.
 • Съвместно със сродни организации като читалище „Д. Дебелянов 1960 г.” организира и участва в концерта „Коледна феерия” по проект към Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична общинасъс сдружение „Софстик-Живо”,
 • в рамките на „Салона на изкуствата” (зала 11 на НДК) организира събития под надслов „Млади сме като надеждите си” и „Танцова палитра”,
 • Редовно се отзовава на инициативите на Столична община като Sofia Mezi – Балканска Коледа и др.,
 • Колективите на НЧ „Св. Г. Победоносец-1999 г.” участваха през 2017 г. в 58 различни инициативи в цялата страна.

Издадени са три компактдиска: 2 с фолклорна музика и 1 с църковна.
В края на април 2015 г. от полската фондация Chórtownia, чиято дейност е международен културен обмен в областта на хоровата музика, е издаден диск „Звукът на Европа II”, в който са включени изпълнения на над 850 колектива, включващ състави от Армения, България, Грузия, Молдова, Полша, Украйна и Унгария. Песните, подбрани в тази музикална колекция, са представителни за културата на отделните държави. Дискът включва 18 произведения от 14 колектива – сред тях е и песента „Дреме ми се” на формация „Бисера” с ръководител Милена Спасова при НЧ „Св. Георги Победоносец-1999 г.”.
Вокално-инструменталният състав „Гергьовден” към НЧ „Св. Г. Победоносец-1999 г.“ бе одобрен за участие в XI Националния събор на българското народно творчество, организиран от Министерството на културата и община Копривщица, с подкрепата на областната администрация на София-област, Българската национална телевизия и Българското национално радио. На фестивала състав „Гергьовден” се представи с китка шопски фолклорни песни и бе удостоен с плакет за отлично представяне и грамоти за участие и за постижения в представянето им. Изпълнителите в състава са с дългогодишен опит и стотици концерти в страната и чужбина. Тяхната отдаденост на традиционната ни култура печели сърцата на публиката и съхранява красотата на българския фолклор, представяйки го жив и актуален пред световната публика. Не остава незабелязан и в. „Стандарт” публикува статия за фестивала и отразява участието на вокално-инструменталния състав с думите: „Вокално-инструменталната група “Гергьовден” с ръководител Христина Начева от столичното читалище към район “Слатина” “Свети Георги Победоносец-1999 г.” успя да впечатли изключително чужденците. Апарати, телефони, камери започнаха да снимат талантливите музиканти, които поставиха триумфалната удивителна на страхотния форум. Вокалистката Александра Александрова изпълни “Шопска китка” и изуми всички. Чужденци и българи напираха да се снимат с нея.”
Съставът закри достойно Първа сцена на юбилейния фестивал на българското народно творчество и това бе отразено и в сайтове на частни и държавни организации, печатни издания, интернет страниците на СО район „Слатина”, „Софийски вестник”, АРИЗ 7 и др.
През 2005 г. вокална група „Зорница” на същия фестивал получи грамота „За постижение в представянето на Девети национален фолклорен фестивал”, както и грамоти от СО-дирекция „Култура” за читалището и секретаря „За отстояване традициите на изворния фолклор и принос в реализацията на Деветия национален събор на народното творчество”
На 06.05.2015 г. фолклорните състави към читалището бяха част от тържествената програма в Деня на отворените врати в Националния военно-исторически музей по повод Гергьовден и Деня на българската армия. Представянето на самодейците бе кулминация на празника и бе широко отразено в медийното пространство от национални и частни медии. През същата година по покана на Културно-информационния център на България в Северна Македония, част от инструментален състав „Гергьовден” и солисти участваха в международния фестивал „Изворен фолклор” в гр. Прилеп. Събитието бе отразено в сръбски, български и македонски медии.
Над 150 грамоти за участия и награди от фестивали и конкурси в страната и чужбина се съхраняват в читалището.
Открояват се:

 • първа награда за ансамблово изпълнение от VI Фолклорен фестивал „Шопски наниз”, гр. Костинброд и награда за най-добро инструментално произведение от седмото му издание,
 • от II Международен фестивал „Македония фолк”, гр. Благоевград – голямата награда за автентичен фолклор,
 • диплом и златен медал в раздел ансамблово надпяване от „Празник на народния обичаи и автентичната носия”, с Рибарица през 2009 г. и през 2012 г.,
 • първо място за мъжко фолклорно трио тамбури от IX регионален фолклорен събор „Витошки напеви” (2016 г.) и диплом и плакет за високи постижения като изпълнител на народни песни и хумор на една от солистките към инструменталния състав Станка Велчева,
 • трето място от Младежкия фестивал на изкуствата „София твори” (2016 г.),
 • трето място от фестивала „Шопска песен” (2015 г.),
 • диплом на формация „Бисера” за участието им в национална хорова инициатива „България пее” (2016 г.),
 • грамоти за отлично представяне на фестивал конкурс за инструменталисти за възпитаници на детските музикални школи при софийските читалища,
 • от фестивала „При шопите в Казичене” през 2015 първо място на инструментален състав „Гергьовден” и второ за фолклорния детски състав, през 2016 г. второ място за детския фолклорен състав, трето място за вокално-инструменталния състав и назад в годините ежегодно признание от фестивала за положения труд,

Многобройни са наградите от фестивала „Балкан фолк” – Велико Търново; „Нишавски хоровод” – гр. Драгоман, „Пауталия” и „Сребърна пафта” – гр. Кюстендил и др.
От 2009 г. читалището си сътрудничи с Държавния културен институт към МВнР. Партньорството е свързано с културния календар по отбелязване на национални и други празници.
В дългогодишни контакти с цел съвместни инициативи е с АРИЗ, ВПТ „Софиянци”; Съюза на архитектите; Център за култура „Марко Цепенков” – гр. Прилеп, Северна Македония, ученическия парламент и учителския състав на 105 СОУ, колектива на 85 ОДЗ, църковното настоятелство на храм „Св. Георги”, храм „Успение на Пресвета Богородица” – гр. Ботевград, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Военно-исторически музей, центъра за психично здраве „Минерва” и други културни, просветни и социални институции.
На концерта по повод 15-годишнината на читалището представител на Съюза на народните читалища връчи медали и грамоти на ръководителите на съставите „Бисера” и „Зорница” за високи творчески постижения, на секретаря и председателя на читалището за принос към народното читалищно дело. Материали от събитието бяха публикувани в бр.24/2014 г. в „Читалищен вестник”.
През 2016 г. НЧ „Св. Георги Победоносец-1999 г.” участва по повод 1-ви ноември – Деня на народните будители, в инициативата на Столична община и Софийски Университет „Св. Климент Охридски” – Център за изследвания и иновации в неформалното образование, „Следовник на Народните Будители”. На тържествена церемония читалището бе отличено с плакет „Следовник на народните будители” за СО район „Слатина” – признание за духовността, приноса и широкото културно и обществено значение на дейността на читалището като следовник на народните будители.
В стремежа да осигури максимално добра среда за развиване на дейността си бе ремонтирана изцяло сградата. За задоволяване активната дейност на съставите, честите репетиции и нарастващия брой участващи дейци, бе проектирана и изградена пристройка към съществуващата сграда с допълнителна площ от 50 кв. м, която се ползва като репетиционна, изложбена и лекционна зала.
На фасадата на читалището са първите тактове от нотния текст на химна на България и песента „Върви народе възродени”.
През 2013 г. по програма „Зелена София” читалището получи безвъзмездно материали и подобри прилежащото дворно място.
Настоятелството на читалището от 2002 г. работи по програми и проекти на Агенцията за хора с увреждания и Агенцията по заетостта, с чиято помощ са извършени частични ремонти, закупуване на техника, обзавеждане и наемане на безработни лица на срочни договори. 
Относно посетителите – читалището е широко достъпно. То се посещава от възрастни, млади и деца, от български граждани с различен етнически произход, от чужденци, пребиваващи в България. Във връзка с режима и атмосферата – то се характеризира с неприсъща на друга никоя институция пълна свобода на избора на присъствие. Ръководството на НЧ „Св. Георги Победоносец-1999 г.” винаги е поставяло сред приоритетите си работата с възрастни хора с такива увреждания. Читалището предоставя база и съоръжения осигуряващи удобствата и специфичните нужди на тези граждани.
На 24.06.2014 г. в Младежкия театър инструментален състав „Гергьовден” и вокалния квартет участваха в концерт в подкрепа на SOS-детски селища в България.
Детският фолклорен състав на читалището участва в рекламна кампания за популяризиране възможностите за събиране на благотворителни средства за SOS-детски селища в България, чрез концертна изява на 31.10.2015 г. г. в РИНГ МОЛ.
Подобни дейности възпитават в децата чувство на състрадание и ги учи на взаимопомощ и толерантност към хората в неравностойно положение.
На 09.12.2017 г. в залата на УАСГ Оркестър “Гергьовден” и солисти участваха в благотворителен концерт за млади хора в неравностойно положение, организиран фондация “Стъпка за България”. 
Проведени са по съвместна ни инициатива лекции от екипа на център „Минерва”, на които са разглеждани теми като: Психичното здраве – митове и факти и др.
Преподавателите в читалището редовно и пряко си сътрудничат с техни колеги от Националното музикално училище, Националната музикална академия и Софийски университет. Провеждат се работни срещи с цел обмяна на опит.
На концертите, организирани от читалището, често присъстват гост музиканти от посочените институции и Българско национално радио.
През последните години ръководството на НЧ „ Св. Георги Победоносец” полага изключителни усилия за да създаде условия за осъществяване на библиотечна дейност. За целта бяха ремонтирани, оборудвани, обзаведени и подготвени помещения е обща площ около 40 кв. м бяха набавени книги, които предстои да бъдат класифицирани и подредени. Читалището съхранява книги дарени от наследниците на лечителя Петър Димков и други граждани. Библиотеката съдържа материали с тематика от медицинска, енциклопедична, образователна, световна, художествена и историческа литература.

Информация за читалище “СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ 1999”

Читалища | 0 коментара