Озеленяването и създаването на нови приятелства

Във връзка с изпълнението на проект “Изкуството на толерантността – щит срещу агресията и езика на омразата при подрастващите“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2019 от фондация “Слънчеви пътеки“, в партньорство с Район „Слатина“ и 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“, се състоя събитието „Озеленяването и създаването на нови приятелства“ в НЧ “Димчо Дебелянов-1960“.
Изпълнителите на проекта от фондация „Слънчеви пътеки“ поздравиха гостите, участниците на събитието, преподавателите и родителите за желанието на всички да противодействат на агресията и разделението между хората. Поясниха, че засаждането на растения дава нов живот, поражда радост и доброта, но и създава приятелства.
Управителят на фондация“Слънчеви пътеки“ Миглена Иванова благодари на Столична община за финансовата подкрепа, както и на Програма „Европа“ 2019 за възможността да се състоят поредица от събития срещу агресията и омразата в обществото. Благодари на гостите Димитринка Василева от отдел“Образование, култура, социални дейности и спорт“ към СО“Слатина“, на психолога Александра Алгафари, на председателя на читалището доц.д-р Иван Митев, на представителите на институции и медии, както и на членовете на фондацията Паола Колева и Даниела Козовска. Ученици от 31. СУЧЕМ“Иван Вазов“ и възпитаници на читалището се заеха да засадят разнообразни растения на терасата на читалището и в градинката пред него. Идеята е НЧ“Димчо Дебелянов-1960“ с провеждането на тематични културни събития, да се превърне в по-облагородено публично простраство – бъдещ културен и социален център. С радост и вълнение децата и младежите дадоха живот на туи, рози, цветя, екзотични растения, дъхави карамфили и две фиданки. Старателно спазиха напътствията на преподавателите, поляха и подредиха саксийните цветя.
Веднага след това психолога Александра Алгафари покани учениците в салона на читалището, за да поговори с подрастващите за агресията и езика на омразата. Децата споделиха радостното си усещане от засаждането и от новите запознанства помежду им.

Като истински професионалист Александра Алгафари въведе момичетата и момчетата в света на психологията, даде примери от ежедневието за езика на омразата, негативните мисли, нараняването. Тя сподели за разновидностите на аграсията, които влияят в различна степен на човека и за скритото натрупване, което не винаги се споделя. Под формата на игри се разиграха сцени между „жертва“ и „агресор“, с образователна цел и как може да се предпази човек от формите на агресия. Показани бяха примери за нападение чрез обиди и провокация, но и как може да се парира аграсията. „И в това е смисълът“, каза Алгафари. И обясни какви са начините да се избегне и предотврати подобна опасност. Психоложката подчерта, че агресията е човешко поведение, движение и активност.
По време дискусията бяха задавани десетки въпроси, свързани с причините за лошите и негативни връзки между хората, за ситуациите в училище и в къщи, за агресията в медиите и социалните мрежи. Децата бяха изключително любознатилени и любопитни, но и някак философски настроени. Всички получиха тематичната книжка “Усмихни се“, издание на „Слънчеви пътеки“ в помощ на децата, когато имат необходимост от подкрепа и съдействие. Връчени бяха грамоти за младите цветари с мотото на събитието:“Озеленяването и създаването на нови приятелства“.
Всички благодариха на организаторите от фондацията, пожелаха си до нови срещи и се фотографираха за спомен.

Озеленяването и създаването на нови приятелства

Текущи Проекти |