НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „П. К. ЯВОРОВ-1920 г.“, СОФИЯ
СО-РАЙОН „СЛАТИНА, КВ. „ГЕО МИЛЕВ”, УЛ. „ГЕО МИЛЕВ“ № 24 

Председател на НЧ „П. К. Яворов-1920 г.
ТАТЯНА СИМЕОНОВА

Секретар на НЧ „П. К. Яворов-1920”
СТИЛИЯН СТОИМЕНОВ
GSM: 0889 358 991,
0889 404 434,
02/873 05 71 

Библиотекар
ЕЛЕНА ШОЙЛЕВА
e–mail: qvorov_sf@abv.bg

https://qvorovnews.wordpress.com/

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ е създадено на 18 април 1920 г. и е най-старото на територията на СО-район „Слатина“. Основано е пред къщата на Никола Златарев в софийската махала „Дуняците” (днес квартал „Гео Милев”).

По случай 50-годишния юбилей през 1970 г. Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.” е наградено с орден „Кирил и Методий” – втора степен за неговата културно-просветителска дейност.

Читалището е духовното средище и  модерен информацинен център на квартала и развива разностранна дейност, която е свързана с неговите основни функции: културна, образователна, патриотична, социална и информационна.

Библиотеката на читалището има над 22 000 тома книги и обслужва над 300 читатели с различни интереси, възрастов диапазон и професионално развитие.

Към читалището дейност развиват школи и форми на образователната и любителска художествена самодейност:

  • Музикално студио „Таланти” (клас по пеене);
  • Вокална формация „Песен жива”;
  • Школа по пиано (два класа);
  • Школа по китара;
  • Школа по изобразително и приложно изкуство „Нюанси” (рисуване);
  • Туристически клуб „Слънчоглед”;
  • Литературен клуб „Калина Малина”;
  • Фотоклуб;
  • Клуб „Краезнание”.

Традиционно културно събитие за читалището е „Яворовата вечер“. От 2007 г. в нея участват значими имена от културния и литературен живот на страната: проф. Михаил Неделчев, поета и публицист Бойко Ламбовски, писателя Иво Милтенов и директора на Националния литературен музей проф. Катя Зографова.

Възпитаниците на музикално студио „Таланти” с вокален педагог и музикален ръководител Маргарита Горанова са лауреати на престижни фестивали и конкурси и носители на призови места от: Младежкия конкурсен фестивал на изкуствата, Фестивала на читалищното вокалното изкуство, фолклорните фестивали в Локорско, Казичене и другаде.

Вокална формация „Песен жива” с художествен ръководител Маргарита Горанова обединява желаещите самородни таланти, които разучават песни от различни стилове: стари градски, шлагерни, руски, естрадни, народни и други. През последните години се наблюдава ръст на успехите и постиженията на формацията, като печели призови места от национални фестивали и конкурси: Кюстендил, Елин Пелин, Чавдар, София, Локорско, Казичене  и другаде.

Учениците от школите по пиано и китара с педагози Лидия Тенева, Силвия Гълъбова и Васил Василев участват в културните събития на читалището.

Възпитаниците на школата по изобразително и приложно изкуство „Нюанси” с педагог Мадлена Стефанова имат редица изяви и участия в конкурси, фестивали, изложби и събития с национално и международно измерение: във всички краища на България, както и в Япония, Беларус, Турция, Русия и други страни. Носители са на редица призови места, медали, статуетки и други награди. Ежегодно се организират тематични и годишни изложби на творците от школата с техните рисунки, които докосват сърцата и душите на публиката.

Литературен клуб „Калина Малина” с ръководител Румяна Джапаридзе обединява пишещите творци от различни жанрове: поезия, проза, есе, разказ и други. Редовно участват в национални и международни фестивали и конкурси на литературна тематика: САЩ, Димово, Габрово, Благоевград, София и другаде. Организират се литературни четения, представяне на книги и участия в събития.  

Читалището организира прояви, свързани с традиционни дати и събития от българския национален исторически и културен календар. Работи по краеведски инициативи за историята на квартал „Гео Милев” и район „Слатина”.

Читалището работи активно по различни проекти и инициативи.

Читалището организира ежегодните районни конкурси за рисунка и фотография, както и конкурса за литературно и дигитално творчество „Две хубави очи”, посветен на Пейо Яворов.

Клуб „Краезнание” организира и изнася пред ученици от училищата в района лекции, посветени на бележити личности, българските традиции и празници и по други значими теми.

През 2013 г. екипът на културното средище спечели и защити пред Столична община проект „Зелено читалище” по програма „Зелена София”. Пред градинското пространство на читалището са поставени кашпи с цветя и се обособи красив зелен кът, а сложените кошчета за боклук приобщават гражданското общество да щади околната среда.

 

Информация за читалище “П. К. ЯВОРОВ 1920”

Читалища | 0 коментара