НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „П. К. ЯВОРОВ-1920 г.“, СОФИЯ
СО-РАЙОН „СЛАТИНА, КВ. „ГЕО МИЛЕВ”, УЛ. „ГЕО МИЛЕВ“ № 24

Председател на НЧ „П. К. Яворов-1920 г.
ТАТЯНА СИМЕОНОВА

Секретар
СТИЛИЯН СТОИМЕНОВ
GSM: 0889 358 991

Библиотекар
ЕЛЕНА ШОЙЛЕВА
тел. 02/8730571

e–mail: qvorov_sf@abv.bg

www.qvorov.com

Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.“ е създадено на 18 април 1920 г. и е най-старото на територията на СО-район „Слатина“. Основано е пред къщата на Никола Златарев в софийската махала „Дуняците” (днес квартал „Гео Милев”).
По случай 50-годишния юбилей през 1970 г. Народно читалище „П. К. Яворов 1920 г.” е наградено с орден „Кирил и Методий” – втора степен за неговата културно-просветителска дейност.
Читалището е духовното средище и  модерен информацинен център на квартала и развива разностранна дейност, която е свързана с неговите основни функции: културна, образователна, патриотична, социална и информационна.
Библиотеката на читалището има над 22 000 тома книги и обслужва над 300 читатели с различни интереси, възрастов диапазон и професионално развитие.
Към читалището дейност развиват форми на образователната и любителска художествена самодейност:

  • Музикално студио „Таланти”;
  • Музикална формация „Песен жива”;
  • Мандолинно трио;
  • Школа по пиано;
  • Школа по китара;
  • Школа по английски език;
  • Школа по шахмат;
  • Клуб по йога;
  • Клуб по народни танци за любители;
  • Клуб „Краезнание”.

Традиционно културно събитие за читалището е Яворовата вечер. От 2007 г. в нея участват значими имена от културния и литературен живот на страната: проф. Михаил Неделчев, поета и публицист Бойко Ламбовски, писателя Иво Милтенов и директора на Националния литературен музей проф. Катя Зографова.
Възпитаниците на музикално студио „Таланти” с вокален педагог и музикален ръководител Маргарита Горанова са лауреати на софийския Фестивал на читалищното вокално изкуство 2013 г. и 2014 г., както и на националния Младежки конкурсен фестивал на изкуствата София 2014 г. Имат участия в концерти от районно и градско ниво. Носители са на много грамоти и плакет за отлично представяне в много фестивали.
Музикална формация „Песен жива” и мандолинното трио имат участия във фестивали и концерти от градско и национално ниво.
Школите по пиано и китара участват в културните събития на читалището.
Читалището организира прояви, свързани с традиционни дати и събития от българския национален исторически и културен календар. Работи по краеведски инициативи за историята на кв. „Гео Милев” и район „Слатина”.
Читалището работи активно по различни проекти и инициативи. През 2013 г. екипът на културното средище спечели и защити пред Столична община проект „Зелено читалище” по програма „Зелена София”. Пред градинското пространство на читалището са поставени кашпи с цветя и се обособи красив зелен кът, а сложените кошчета за боклук приобщават гражданското общество да щади околната среда.

Информация за читалище “П. К. ЯВОРОВ 1920”

Читалища | 0 коментара