НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ АСЕН ЗЛАТАРОВ – 1938 г.“ София, РАЙОН „СЛАТИНА, КВ. „ХРИСТО БОТЕВ“, УЛ. „511“, № 29.

Председател на НЧ „Асен Златаров-1938“
ЕВГЕНИ ЛАЗАРОВ

Секретар и библиотекар
ВАСИЛКА СТОЯНОВА


Контакти:

e mail: a.zlatarov1938@abv.bg

Телефони: 0882404530; 0877862560; 0894919165

 

 

Народно Читалище „Асен Златаров 1938“ е културно средище, създадено през 1938г,. от група прогресивни младежи и девойки. Това е едно малко дружество за разпространение на култура в столичния квартал „Хр. Ботев “. Българите и ромите живеят и до днес в разбирателство и стремеж да съхранят и запазят духовната институция, която е в услуга главно за развитие на заложбите на децата от квартала в областта на изкуството, културата и спорта. Читалището е обединител на младите хора  в квартала,  където преобладава предимно ромско население. Именно затова, основната цел на педагозите, корепетиторите и колектива на читалищните деятели е да възпитат у децата любов към знанието и да ги подготвят за интеграция в  живота.

Въпреки огромната криза и всеобщата бедност в квартала, тази институция продължава да съществува, да функционира и работи.

Тук старателно се изучава ромският фолклор, защото изучаването на фолклора на дедите ни ще даде възможност на българските и ромските деца да опознаят богатия музикален свят на ромите, да видят сходствата между ромския фолклор и фолклора на другите етноси.

В работата на читалищното настоятелство се включиха роми и българи от различни поколения. Положиха се усилия да се присъединят  и най-младите. Читалищното настоятелство и жителите на квартала иска тази сграда  да се подобрява  в годините, да се полагат повече грижи за оцеляването на това, което е създадено  като база за културното  развитие на децата от този район на София.

Читалището разполага с добре поддържана библиотека, няма нови издания, от години не е имало, но пък за сметка на това се  пази  и съхранява това, което е заварено от годините.

Създаден е ансамбъл с цел да се работи активно не само с учениците от 94-то училище, но и с всички, които желаят да се развиват и да предават това, което могат и знаят на младото поколение.

Ролята на НЧ „Асен Златаров1938“ е насърчаване и зареждане на амбициите за доказване на това, че населението на квартала може да се гордее с младите роми, които жънат победи по световните и европейски сцени, рингове и тепихи.

Читалището е център за изяви и развитие на таланти от всички възрасти.

Културният живот на децата и младежите се разнообразява с изнасяния на концерти, театрални представления, изложби, беседи, доклади, срещи на хора с изкуството и културата, с политици и др.

Ансамбъл „Абисински бисери“ е създаден през 2007 г. и обхваща  деца от 4 до 18 години. В него голяма роля за съществуването и израстването на таланти в областта на музиката, песните и танците,   са неуморните корепетитори, преподаватели, певци и танцьори. Танцовите групи за български народни танци и ориенталски танци, солистите и оркестрантите се изявяват непрекъснато и печелят ежегодно престижни награди на различни национални и международни фестивали, танцови и певчески конкурси.

Към читалището има танцова школа, която от години не нарушава традицията си и работи усилено. Школите и художествените колективи са пример с многобройните си дипломи, грамоти, награди от световни и европейски фолклорни фестивали, национални танцови конкурси и редица сцени за песни и танци.

Солистите ежегодно се представят на престижни сцени в страната ни.

През годините читалището се утвърждава особено успешно в работата си с деца. В музикалната школа се обучават все повече деца и младежи.

Малката група по художествено слово е живо доказателство за запазения дух на разбирателство между жителите на квартала, които с радост присъстват на всичките им изяви. 

Няколко са предаванията и концертите на ансамбъла по БНТ, както и филмите, направени за нашето читалище и за работата на всички нас.

Клубът по спорт е възпитал републикански и европейски шампиони по бокс: Георги Андонов,  Стефан Иванов,  Валентин  Стойчев.

Клубът по спорт е възпитал републикански и европейски шампиони по бокс: Георги Андонов, Стефан Иванов, Валентин Стойчев, както и много други видни спортисти.
По случай 80-годишнината от създаването на читалището с благодарствени писма и грамоти бяха наградени изявените читалищни дейци :
Евгени Илиев– председател, корепетитор и ръководител на оркестъра към ансамбъл „Абисински бисери“.
Румен Славев– ръководител на певческата група и солист на ансамбъла.
Василка Стоянова-хореограф на танцовите групи и секретар на читалището.
Венцислав Митрев-оркестрант.
Илияна Димитрова-солистка, както и други читалищни активисти.

Информация за читалище “АСЕН ЗЛАТАРОВ 1938”

Читалища | 0 коментара