НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ-1963 г.“, СОФИЯ 
СО-РАЙОН „СЛАТИНА“,  ЖК „ЯВОРОВ“ БЛ. 29

Председател на НЧ „Димчо Дебелянов-1963 г.“
ИВАН МИТЕВ
GSM: 0888 836 853

Секретар
СЛАВЕЯ СТОЙЧЕВА
GSM: 0888 897 023

Библиотекар
ЕЛЕНА СТОИМЕНОВА
GSM: 02 870 11 65

e-mail: debelqnov@abv.bg
http://ddebelqnov.hit.bg/index.html

Читалището е учредено през 1960 г. от 150 жители на новопостроения тогава жк „Ленин“, днес кв. „Яворов“. Кварталът възниква на мястото на бившите казарми на първи конен полк .
По името на квартала и читалището е наречено „Ленин“, а през 1993 г. след допитване до обществеността и с решение № 11 на Столичен общински съвет започва да носи името на бележития български поет Димчо Дебелянов.
Първоначално се започва дейност без подходящо помещение и материална база. Първите книги за библиотеката са подарени от съкварталци и от Полиграфическия комбинат, който е в близост.
През 1961 г. е предоставена сграда на ъгъла между улица „Цар Иван Асен II“ и булевард „Ситняково“. Поради разширението на алея „Яворов“, сградата е съборена и за дейността на читалището се предоставят две отдалечени едно от друго помещения. Така от 1972 г. библиотеката се настанява в постройка, съседна на бившия ресторант „Ропотамо“, а детските школи заемат помещенията на сладкарница „Тинтява“ в комплекса (вече несъществуващи). От момента на своето създаване до 1990 г. читалището поема много от функциите на тогавашните политически организации. Изнасяни са публични лекции, беседи, доклади, литературни четения, здравни беседи и срещи с хора на изкуството и културата.
През годините се утвърждава особено успешно работата с деца. Езиковата и музикалната школи привличат изявени преподаватели и благодарение на добрата си слава и днес продължават активно работа. Сега в школите по пиано, китара, солфеж, класически балет, рок и поп пеене и изобразително изкуство се обучават все повече деца. Към читалището се изявява и хор за стари градски песни „Романтика“.
Библиотеката е разположена на 20 кв. м и съхранява около 8000 тома от книжния фонд, които са на свободен достъп за читатели. Предлага се безплатно  ползване на интернет.
Традицията продължава – през последните няколко години високото качество на дейноста на школите и художествените колективи е документирано от многобройните дипломи, грамоти и награди.
За активна дейност с Указ №829/11.03.1985 г. НЧ „Димчо Дебелянов“ е наградено с орден „Кирил и Методий“ – Втора степен.
Читалището събира в едно любовта към книгата с библиотеката си, обичта към музиката и танца чрез любителските колективи и школи, а днес, с изградените информационни центрове и интернет, читалището се превръща в институция, която е неотменна част от динамично променящото се общество. Читалището е култура и информация, то е с отворени врати за различни поколения и социални групи, водени от потребност към знания и творчество.

Информация за читалище “ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ 1960”

Читалища | 0 коментара