„Свети Дух” – празник на район „Слатина”
И тази година, на 20 юни, в парк „Гео Милев”, по традиция, жителите и гостите на СО – район „Слатина” честваха „Свети Дух”. В деня на църковния празник „Свети Дух”, който е и празник на храм “Света Троица” в район “Слатина”, беше раздаден курбан за здраве.

„Свети Дух” е последният от великденските празници и по стара местна традиция се празнува от поколения слатинци. Очакваното празнично събитие е свързано по смисъл с честването на Петдесетница и се отбелязва винаги в понеделник. Двата празника са последни от Великденския цикъл. На Петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове. Това е празник на доброто, на помощта, на мисълта за ближния. Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове като любов, радост, мир, търпение, благост, милост, милосърдие, вярност.
По инициатива на районната администрация „Слатина” и с финансовата подкрепа на СО – Дирекция „Култура”, се проведе концерт на открито. Кметът на район „Слатина” приветства сърдечно жителите и гостите на празника в парк „Гео Милев”, пожела на всички здраве, благополучие, воля и отдаденост за добри дела за бъдещето на района.
Празнична програма бе на Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов към Дом на културата „Искър”. Солистите от Националния музикален театър „Стефан Македонски” Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски пресъздадоха сцени от „Българи от старо време”, „Царицата на чардаша”, „Време за любов” и известни творби на И. Калман, Ж. Офенбах, Й. Щраус. Колкото и добре позната да е музиката от „Междузвездни войни“, тя е още по-впечатляваща, когато е изпълнена на живо.
„Александрийка” и „Дунавското хоро” – едни от най-известните български хора на композитора Дико Илиев, обединиха и тази година в общо хоро жителите на район „Слатина” – символ на доброто в човека, на бъдещето и на мисълта, че всички заедно можем да постигнем много.

„Свети Дух” – празник на район „Слатина”

Последни новини | 0 коментара