13 юни, 17 часа, пред стадион Академик – Свети Дух, празникът на Слатина

В деня след Петдесетница, тази година на 13 юни, Слатина празнува Светия дух, който дава живот на пресветата, единосъщна Света Троица – заедно Бог Отец и Бог Иисус Христос. Причината точно това да е празникът на някогашното село Слатина, чиито традиции се опитваме да пазим и до днес, е храмът „Света Троица“ на улица „Манастирска“ в квартал „Гео Милев“.

Не е обикновено място Слатина. Неслучайно тук са кварталите и улиците на поетите. Неслучайно тук е Българската академия на науките. Има причина тук да живеят в някаква симпатична симбиоза древно неолитно селище на 8000 години и някои от най-прогресиращите бизнеси в България. Има причина тук да е винаги живо, цветно и забързано. Има причина тук да са най-красивите изгреви и залези на София.

Причината вероятно е в този Свети Дух, който пази паметта и поддържа пулса на мястото, на което живеем.

И тази година ще се празнува шумно и весело – както подобава на извечните селски събори и както помнят старите слатинци.

Започваме в 17:30 часа пред стадион Академик, срещу парк “Гео Милев”, с автентичен български фолклор и различните таланти на читалищата в района.
В 18:30 ще посрещнем трио VIVA, а в
19:00 – братя Аргирови.

Събитието е част Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и се осъществява с подкрепата на дирекция „Култура“ на Столична община, както и с подкрепата на „Сдружение за Слатина“.

Да започнем лятото подобаващо! Очакваме Ви!

13 юни, 17 часа, пред стадион Академик – Свети Дух, празникът на Слатина

Без категория, Последни новини |