ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Дебат за безопасността на децата в интернет

Фондация „Интелдей“ проведе на 25 октомври т.г. заключителна кръгла маса по проект „Кой е срещу мен в мрежата“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2016, в партньорство с район „Слатина“.

В дискусията участва кметът Йорданка Фандъкова, която сподели задоволството си от този пилотен за Столична община проект. Г-жа Фандъкова посочи, че няма нищо по-важно от сигурността на децата, а най-добрата превенция е те да бъдат научени сами да разпознават опасностите в интернет.

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов каза, че се обсъжда необходимостта от включване на уроци за електронна поща в учебниците по информационни технологии за следващата учебна година.

Кметът на район „Слатина“ Наталия Стоянова заяви, че е необходимо всички институции да гледат в една посока и с общи усилия да действат за предпазването на децата.

Общинският съветник Нина Чанева, директор на 23 СОУ, изтъкна полезността на проекта за учениците и за учителите, както и необходимостта от съдействие от страна на родителите.

В кръглата маса участваха и Михаил Владов – общински съветник, Явор Колев – началник-сектор „Компютърни престъпления“ в ГДБОП, Лазар Додев – директор дирекция „Квалификация и кариерно развитие“ към Министерство на образованието и науката, Цветелина Иванова – преподавател по психология в Академията на МВР, както и представители на двете партньорски училища – 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ и 23 СОУ “Фредерик Жолио-Кюри”.

Анкета, проведена в рамките на проекта, сред 266 деца от двете големи столични училища, показва, че деца на възраст между 10 и 13 години, които не трябва да имат профил в социалните мрежи, разполагат с компютър, таблет или личен мобилен телефон и 60% от тях имат профили в социалните мрежи.

 

Заключителна кръгла маса по проект „Кой е срещу мен в мрежата”

Последни новини, Проект „Кой е срещу мен в мрежата” | 0 коментара